Savjeti za državnu maturu

DRŽAVNA MATURA

Pošto je vrijeme matura bliži mislim da će vam ovaj post biti koristan.

Ono što ja želim pružiti kroz ovaj post su savjeti za pripremu i samo polaganje državne mature.

Prije svega ono što svima savjetujem da se u vašoj srednjoj školi raspitate drže li vaši profesori bilo kakve repeticije, ponavljanja ili tako nešto za učenike u školi. To je mnogima (uključujući i meni) izuzetno pomoglo i rezultiralo dobrim i željenim rezultatima na maturi. Ukoliko se pripreme kao takve ne održavaju, uvijek ih možete pitati za savjet kako se pripremiti za određene dijelove gradiva koji se ispituju na državnoj maturi.


Prije bilo kakvog pripremanja za državnu maturu isprintajte si ispitne kataloge koji se nalaze na stranici NCVVO-a. Ispitni katalozi su vam linije vodilje. Oni određuju koje se gradivo provjerava na ispitima državne mature i ukazuju vam koje gradivo, lekcije, pojmove i sl. biste trebali proći, kojim intenzitetom i na koji način.

Ono što želim naglasiti prije nego što se posvetim svakom obveznom predmetu na državnoj maturi pojedinačno je to da instrukcije ili pripreme nisu nužne. Smatrate li da su vam pripreme za maturu potrebne i da vaše trenutno znanje koje posjedujete nije dovoljno da bi ste ostvarili određeni broj bodova na državnoj maturi uzmite ih. Hoćete li uzeti instrukcije iz bilo kojeg predmeta ovisi samo o vama.

Tijekom cijelog ovog procesa pripreme i polaganja državne mature najbitnije je da vjerujete u sebe i svoje sposobnosti. Motivacija, upornost i kontinuitet rada su također neke stvari koje će vam uvelike pomoći pri učenju i polaganju ispita državne mature.

Obavezno rješavajte stare mature! Tako ćete vidjeti na kojoj je razini vaše trenutno znanje, što vam ide bolje, što biste mogli malo popraviti i pomoći će vam da vidite koncept vašeg budućeg ispita državne mature.



HRVATSKI

Polažete li A ili B razinu mislim da potrebe za instrukcije ili pripreme nema. Skripte poput Trinoma su sve što vam treba. U takvim skriptama imate zaista sve što vam treba; od književnosti do jezika i savjeta kako napisati esej.

Rješavanje starih matura započnite negdje u 4./5. mjesecu. Ne morate čekati da prođete cijelo gradivo da biste krenuli rješavati stare mature. Ako određeno razdoblje niste prošli možete preskočiti to pitanje i vratiti se na njega kasnije.



KAKO SE PRIPREMATI ZA ESEJ

Preporučujem vam da prvo procijenite koje knjige trebate pročitati da bi ste shvatili poantu djela, a koje možete samo pročitati u obliku sažetaka ili kratkih sadržaja.

Ove godine na višoj (A) razini su sljedeća djela, a ovo vam je moja osobna preporuka koje bi ja osobno pročitala da sam na vašem mjestu. Djela koja su ove godine na eseju: ovdje.






Posljednji Stipančići, Povratak Filipa Latinovicza i Kiklop su djela koje možete i ne morate pročitati. Bilo bi u svakom slučaju korisno da ih pročitate, ali ako nemate dovoljno vremena kratki sadržaj iz  Posljednjih Stipančića i serija Kiklop će vam biti dovoljna. Povratak Filipa Latinovicza je dosta zahtjevan roman pa preporučujem da ga ipak pročitate.


Nakon što ste pročitali djelo moj vam je savjet da napravite natuknice. Natuknice neka sadrže sve informacije koje su vam potrebne da napišete kvalitetan esej o tom djelu. Neka sadrže osnove informacije o: fabuli, likovima, karakterizacija likova, vrsta romana/pjesme/pripovijetke, vremenskom razdoblju u kojem je djelo pisano itd. Sve to čitajte prije mature, učite i ponavljate. Te informacije vam omogućavaju da napišete vaš esej u konačnici. Bio on raspravljački, usporedni ili interpretativni uvijek predstavite kontekst djela, mjesto priloženog ulomka u samom djelu, vrijeme u kojem je djelo pisano i autora.


I samo pišite! Vježbajte pisanje eseja na temelju starih ulomaka koji su se već pojavili na ispitnom dijelu eseja iz hrvatskog jezika. Tako će te najbolje naučiti.


Pitajte vašu profesoricu iz hrvatskog jezika da vam ispravi vaše eseje koje ste kod kuće napisali i ukaže vam na vaše greške i na ono što morate usavršiti.



MATEMATIKA

Ukoliko se pripremate za polaganje više (A) razine iz matematike krenite se pripremati u 10./11. mjesecu. Gradiva je puno, a vremena jako jako malo.


Što se tiče niže (A) razine krenite se pripremati u 1./2. mjesecu.


Počnite rješavati zadatke s matura po razredima; od prvog do četvrtog. Ova skripta vam može biti od velike pomoći. Također preporučujem skriptu od Trinoma koja sadrži sve zadatke koji su bili na državnoj maturi s postupkom i rješenjima.



ENGLESKI JEZIK

Od svih predmeta koje sam polagala na državnoj maturi Engleski mi je definitivno bio najlakši. Postoje tri dijela ispita iz državne mature iz engleskog jezika: čitanje,slušanje i pisanje.

Što se tiče samog pripremanja tiče moja preporuka vam je da prođete sve ispite koji su objavljeni na stranicama NCVVO-a. To je najbolji način da naučite. Po mom mišljenju je najbolje učiti na primjerima jer nekakve pripreme gdje će vas učiti o vremenima i konstrukcijama neće vam puno pomoći. Ispit kroz tekst i slušanje traži od vas da prepoznajete te konstrukcije,ali na primjeru te je iz tog razloga lakše naučiti i shvatiti što se zapravo od vas traži.

Vezano za esej.... Pišite, pišite i samo pišite! Vježbanjem forme pisanja i samim pisanjem eseja ćete se najbolje pripremiti za pisanje državne mature. Prođite kroz neke teme koje su već bile na ispitnom dijelu eseja iz državne mature engleskog jezika. Pitajte vašu profesoricu iz engleskog da vam ispravi vaše eseje koje ste kod kuće napisali i ukaže vam na vaše greške i na ono što morate usavršiti.



Nadam se da vam je ovaj post bio koristan.

Ukoliko imate ikakva pitanja možete ih postaviti dole u komentare ili na moju Facebook stranicu Anita Loves Beauty.



XOXO



Anita

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

SOLGAR SKIN, NAILS AND HAIR

Sona krema

Msc krstarenja / Msc cruising